הוא מהווה את העוגן האסטרטגי לאספקת גז למשק הישראלי בעשרות השנים הקרובות, ועשוי לסייע לחיזוק יחסינו עם מדינות שכנות אליהן נייצא גז.
מאגר התגלה בשנת 2010 ע"י חברת נובל אנרג'י, דלק קידוחים ורציו חפושי נפט, ויש בו משאבים מותנים בהיקף של כ- 650 BCM גז טבעי וקרוב ל-40 מיליון חביות קונדנסט.
פרויקט לוויתן משנה את פניו של משק האנרגיה המקומי והאזורי, וישמש מנוע צמיחה כלכלי למדינת ישראל ואזרחיה.
מאגר לוויתן הינו פרויקט תשתית האנרגיה הגדול ביותר שבוצע בתולדות ישראל, וכולו במימון המגזר הפרטי. מעבר להשקעה הכספית האדירה, המוערכת במעל 12 מיליארד שקלים לפיתוח שלב א'1 של המאגר, מדובר בפרויקט מורכב שראשיתו בלב ים, כ-130 ק"מ מערבית לחופי חיפה, ומרכזו באסדה הממוקמת כ-10 ק"מ מערבית לחוף.
במהלך פיתוח המאגר נקדחו 4 בארות הפקה לעומק ממוצע של כ-5 קילומטרים מפני הים (עומק המים באזור המאגר הוא כ-1700 מטרים, ועומק הבארות הוא מעל ל-3000 מטרים מקרקעית הים), הונחה צנרת הולכה על קרקעית הים והוקמו מתקני טיפול ייעודיים, בהתאם להנחיות תכנית המתאר הארצית.
אסדת הטיפול בגז הטבעי, אשר נבנתה על ידי צוותים מ- 24 מדינות ברחבי העולם הושטה לישראל במהלך 2019 וקובעה לקרקעית הים במיקום שנבחר מראש. חלקה העליון של האסדה הוצב על ידי המנוף הימי הגדול בעולם, וכבר בסוף 2019 החלה הזרמת הגז המסחרית מהמאגר ללקוחות הפרוייקט בארץ ובאזור.
מבנה אחזקות השותפות בלוויתן –
דלק קידוחים (45.33%), נובל אנרג'י (39.67%) ורציו חיפושי נפט (15%).
מאגר לוויתן מרחיב את אספקת הגז הטבעי למשק הישראלי, והופך לעוגן האסטרטגי שמאפשר הרחבה משמעותית בשמוש בגז טבעי בישראל.
במועד תחילת אספקת הגז מלוויתן (דצמבר 2019), עמדה צריכת הגז השנתית במשק על כ-11 BCM גז טבעי, מה שמאפשר ייצור של מעל 60% מהחשמל בישראל בגז, והביקושים לגז טבעי עולים כל העת. על פי הערכת חברת המחקר BDO, צריכת הגז של ישראל צפויה לעלות במהלך השנים הקרובות וכבר בשנת 2022 צפויה לעמוד על כ-15 BCM.
עד היום חתמו השותפות בלווייתן על שמונה הסכמי מכר עם לקוחות במשק המקומי, ובהם חברת החשמל, יצרני חשמל פרטיים ולקוחות תעשיתיים.
פוטנציאל צריכת הגז במשק הישראלי רחוק ממיצוי –צמצום השימוש בפחם המזהם לייצור חשמל, כניסת יצרני חשמל נוספים, מענה לפרוייקטים עתירי אנרגיה כמתקני התפלה, הנעת תחבורה בגז טבעי דחוס (CNG), מעבר הרכבת וכלי רכב להנעה חשמלית, ואפילו חיבור צרכנים ביתיים למערכת הולכת הגז הטבעי – כל אלו ועוד עתידים להגדיל אף יותר את צריכת הגז הטבעי במשק, ולהוות שוק פוטנציאלי עבור מאגר לוויתן.
נכון להיום, לשותפות לוויתן חוזי גז טבעי חתומים עם לקוחות במצרים וירדן בהיקף של כ-8 BCM לשנה, ואנו צופים כי היקפים אלו יעלו. השוק האזורי מגוון והביקושים מגיעים מלקוחות כגון מתקני גז טבעי נוזלי (LNG), יצרני חשמל פרטיים, בתי זיקוק, לקוחות תעשייתיים והזדמנויות אזוריות נוספות.